ÎNTOARCEREA FIILOR RISIPITORI (Luca 15: 11-32)
(Opt săptămâni de rugăciune pentru copiii risipitori ai bisericii)
Biserica Baptistă Betel Timișoara, inițiază un timp al rugăciunii pentru copiii risipitori din familiile și bisericile noastre. Va fi un program tematic, de opt săptămâni (7 februarie-27 martie), inspirat din Pilda Fiului Risipitor, care se va încheia cu un serviciu divin pentru copiii pierduți, duminică 27 Martie. Bisericile doritoare să fie parte din acest proiect sunt binevenite să folosească acest program. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ce era pierdut!
Duminică, 6 Februarie 2016 -Pierduți (Luca 15:11-12)
El a mai zis: „Un om avea doi fii. Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: «Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.» Şi tatăl le-a împărţit averea.”
În cartea sa despre pildele evangheliei lui Luca, Kenneth Bailey scrie: „Timp de mai bine de 15 ani am întrebat oameni de diferite naționalități și obiceiuri, din Maroc până în India, și din Turcia până în Sudan, despre consecințele cererii fiului care și-a cerut moștenirea, deși tatăl lui era încă în viață. Răspunsul a fost întotdeauna același: O cerere rușinoasă duce la o răzvrătire rușinoasă.”
Ceea ce a făcut fiul mai tânăr este un lucru grav, nu doar față de tatăl său și de familie, ci și față de comunitatea în care trăia. Comunitatea trebuia să îl respingă datorită aceste cereri nemaiîntâlnite și a încasării moștenirii; în felul acesta, el a necinstit tot ce era sacru pentru ei. Toată lumea se aștepta ca tatăl să-și pedepsească fiul, dar printr-un act neobișnuit de dragoste, el i-a dat fiului partea de moștenire, dar și dreptul de a o folosi. De cealaltă parte, fiul mai mare ar fi trebuit să refuze partea lui de moștenire, să-și mustre fratele mai mic și să încerce să împace pe tatăl cu fiul mai mic. Chiar dacă fratele mai mare își ura fratele mai mic, tot era responsabil să încerce să-I împace pe cei doi, din pricina onoarei lui, dar și din pricina tatălui. Și, totuși, fiul mai mare tace. Tăcerea lui și acceptarea părții lui de moștenire ne arată nu doar relația lui defectuoasă cu fratele său, ci și nesocotirea relației lui cu tatăl. Amândoi fiii erau pierduți, unul în lume și altul acasă. Ambii fii greșeau; ei nu puteau trăi la un loc, iar relația lor cu tatăl era aceeași.
Rugăciune:
1. Mulțumire:
* Mulțumim Domnului pentru că ne-a dăruit o familie în care ne-am născut și am crescut.
* Mulțumim pentru părinții pe care i-am avut.
* Mulțumim Domnului că ne-a primit în marea Sa familie – Biserica.
Mulțumim pentru părinții spirituali din Biserică și pentru toți cei
care au contribuit la creșterea noastră spirituală.
2. Ne smerim:
* Că de multe ori nu ne-am cinstit părinții.
* Că de multe ori ne-am răzvrătit împotriva voii lui Dumnezeu.
* Că uneori lumea, cu tot ce este în ea, ni s-a părut mai atrăgătoare decât bogățiile Harului.
3. Ne rugăm:
* Pentru tinerii care își părăsesc familiile și bisericile, răzvrătindu-se și căutând fericirea în alte locuri și lucruri din lume.
* Pentru ca mulți oameni păcătoși să aibă contact cu Evanghelia.
* Pentru fiii risipitori din familiile și bisericile noastre.
(Biserica Betel Timișoara, după un material pregătit de Alianța Evanghelică din Europa)
Cei ce doriti intregul material il puteti descarca de pe pagina noastra la sectiunea Resurse/Documente