Articole

O zi de frumoasa solidaritate la Arad!


În data de 16 Ianurie, sub un soare primăvăratec (venit după o zi de ploi abundente și o naopte de îngheț – să nu îmi spuneți că aici nu a fost mâna Domnului!), a avut loc o manifestație de susținere a reîntregirii familiei Bodnariu și a altor familii al căror copii au fost luați în mod abuziv de autoritățile Norvegiene. Evenimentul a fost organizat de către comunitățile de credincioși din Arad și s-a bucurat de o prezentă surprinzător de frumoasă, estimările variind undeva în jurul numărului de 3000 de participanți.

Marșul a început pe strada Mețianu în jurul orei 11 AM cu rugăciune, citirea unui pasaj din Sfânta Scriptura și acorduri de fanfare. Așa s-a format și pus în mișcare, coloana de manifestanți care s-e întindea la un moment dat de la teatrul de stat, Ioan Slavici până în fața primăriei.

Odată ajunși în fața primăriei, partea de șosea dinspre primărie, trotuarul și squarul dintre liniile de tranvai s-au umplut cu participanți care prin bannerele și posterele pe care le afișau își exprimau dorința de solidritate cu aceste familii ravașite din Norvegia. Aici Au luat cuvântul pe rând, fratele Moise Ardelean, președintele Cultului Penticostal, domnul Gheorghe Falcă, primarul orașului Arad, și fratele Viorel Iuga, președintele Cultului Baptist din România și al Alianței Evanghelice din România.Au fost inalțate de asemenea rugăciuni pentru aceste familii și s-au intonat căteva cântari creștine.

Tot aici s-a fost dat citire unui memoriu care a fost semnat mai apoi de către participanți. Acest memoriu a fost adresat Ambasadorului Norvegiei la București.

Se cuvinte să mulțumim întâi de toate lui Dumnezeu, care ne-a binecuvântat cu un timp deosebit de prielnic și cu puterea de a duce la îndeplinire această misiune. De asemenea mulțumim tuturor organizatorilor care au făcut posibil acest eveniment. Mulțumim fanfaristilor care au făcut ca acest marș să fie unul plăcut auzit în oraș. Nu în ultimul rând mulțumim lui Dumnezeu pentru ficare persoană care a fost prezentă și a contribuit în felul acesta la un demers cât se poate de uman dar și de spiritual.

Dumnezeu să ne țină treji și în vremuri că acestea!


Mai jos vom reda textul memoriului semnat la Arad:

Excelentei Sale Tove Bruvik Westberg

Ambassador al Norvegiei

Ambasada Regala Norvegiana

Str. Atena 18

Bucuresti

            Re.:    Redati copiii familiei Bodnariu!

                        Cetateni Români, uniti in solidaritate cu Marius si Ruth Bodnariu 

Excelenta Voastra:

Noi, cetateni Romani subsemnatari, ca sustinători ai fratilor noștrii Romani de pretutindeni, ne unim în protest si solidaritate, pentru inapoierea celor cinci (5) copii, parintilor lor, Marius si Ruth

Suntem consternati de procesul lipsit de verificari temeinice al autoritatilor Norvegiene in ce privește confiscarea acestor copii, cu varste cuprinse intre patru (4) luni si noua (9) ani, de langa parintii lor in luna Noiembrie 2014

In Noiembrie, drepturile parentale ale lui Marius si Ruth au fost grav incălcate prin: confiscarea fetelor Bodnariu   de la școală și a baietilor (inluzandu-l si pe cel mai mic, bebelas care inca alapta, cu varsta de 4 luni), de acasa, prin arestarea lui Marius, tatal, de la locul de muncă, prin constrângerea fără success a lui Ruth, mama, de catre autoritatile Norvegiene, interogarile parinților fără a avea acees la un avocet, si prin interogarea lui Marius fara a i se permite acces la un traducător.

In ciuda abuzurilor săvârșite de autoritatile Norvegiene care au comis un abuz îngrijorător, prin separarea acestei family, Marius și Ruth ca parinti iubitori si ingrijorați, s-au supus in mod transparent și deschis cu anchetele autorităților Norvegiene pentru intoarcerea copiilor lor.

Prin acest întreg calvar, autoritățile Norvegiene au folosit tactici de intimidare și exces de zel ca să interogheze copiii Bodnariu, cu intrebari care sugerau raspunsuri dorite, facute și adresate special ca sa ii incrimineze pe parinti și să mușamalizeze dovezile care îi susțineau pe părinți în apărarea lor împotriva invinuirilor iraționale, extreme ți lipsite de substanță, aduse împotriva lor.

Autoritățile Norvegiene au admis si au facut clar faptul cănu erau familiarizate și nici nu erau sigure cu privire la natura si calitatea comportamentului parental pe care Marius și Ruth l-au oferit copiilor lor.Cu toate acestea, aceleași autorități Norvegiene au insistat in mod contrar și malițios, să le fie revocat drepturile prentale ale lui Marius si Ruth, si au continuat in mod razbunător să grabească procedurile spre o condamnabilă adopție a copiilor lui Marius si Ruth.

Avand acete fapte ingrijoratoare în minte ne asociem in protest in fata Primariei Municipiului Arad, aici in Arad și prin mass-media în fața lumii întregi. 

Noi, romanii nutrim sentimente de prietenie și admirație pentru poporul Norvegian având in vedere credința noastra creștina comuna și ne rugăm ca Regatul Norvegiei să ințeleagă și să rezoneze în mod pozitiv cu protestul nostru pașnic. Vă cerem să apelați la autoritățile Norvegiene să reuneasca pe Marius și Ruth cu toți cei 5 copii ai lor și să inceteze procedurile de decăderea din drepturi părintești al lui Marius și Ruth.

Cu sinceritate,

Romani din Romania si disapora uniți și în suținând cu solidaritate,

Pentru Marius, Ruth, Eliana, Naomi, Matei, Ioan, and Ezekiel Bodnariu (“Familia Bodnariu”)A consemnat,

 Sorin Ignat