Articole

CARACTERUL CREȘTIN, Pastor Ion Damian

CARACTERUL CREȘTIN

Evanghelia după Matei 5:1-12

Proverbe despre caracter:

,,Chiar dac-o sui pe-un tron de aur, broasca sare înapoi în baltă.” ,,Cine castiga in invatatura si pierde in caracter, pierde mai mult decat castiga.” ,,Petele de pe haine se sterg la spalat, petele de pe caracter dispar odata cu moartea.” ,,De frumusete te saturi in patruzeci de zile; de caracter frumos nici in patruzeci de ani.” ,,Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.” ,,Scorpionul înţeapă şi tot el ţipă.”

,,Munca unui om se poate plati. Caracterul, cultura lui, nici gand.” (Mihai Eminescu) ,,De cele mai multe ori un om are mai multe caractere: unul pe care-l crede el, altul pe care i-l da publicul si un al treilea pe care nici  unul, nici altul nu-l pot deslusii niciodata, si care e cel adevarat.” (Nicolae  Iorga) ,,In lucrurile cele mai mici, unde omul nu are timp sa se prefaca, se arata caracterul lui.” (Arthur Schopenhauer) ,,Suntem conturaţi şi modelaţi de ceea ce iubim.”  (Johann Wolfgang von Goethe) ,,Nu vă temeţi de faptul că nu vă ascultă copiii niciodată. Temeţi-vă de faptul că vă privesc tot timpul.” (Robert Fulghum) ,,Ceea ce face un om atunci când este luat prin surprindere arată, cu siguranţă, mai bine ce fel de om este” C.S. Lewis

În Sfânta Scriptură citim despre caracterul Domnului Isus Cristos:

  • Bland si smerit cu inima. ,,Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei 11:29)
  • Plin de iubire. ,,Şi noi am cunoscut şi am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu faţă de noi. Dumnezeu este dragoste; şi cine rămâne în dragoste rămâne în Dumnezeu, şi Dumnezeu rămâne în el.” (1 Ioan 4:16)
  • Altruist ,,Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora. Să aveţi în voi gândul acesta care era şi în Hristos Isus.” (Filipeni 2:4-5)
  • Impaciutor ,,Şi toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos şi ne-a încredinţat slujba împăcării.” (2 Corinteni 5:18)
  • Daruieste viata. ,,Şi făgăduinţa pe care ne-a făcut-o El este aceasta: viaţa veşnică.” (1 Ioan 2:25) ,,Isus i-a zis: „Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.” (Ioan 11:25)

Domnul Isus Cristos ne indica un model de caracter placut lui Dumnezeu, dupa chipul si asemanarea Lui. Opusul este ,,chipul veacului". Nu putem sluji la doi stapini. ,, Nimeni nu poate sluji la doi stapani. Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt; sau va tine la unul si va nesocoti pe celalalt; nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.” (Matei 6:24) ,, Cine nu este cu Mine este impotriva Mea, si cine nu strange cu Mine risipeste..” (Matei 12:30)

Păstor Ion Damian