Articole

A 108-a Convenție a Bisericilor Creștine Baptiste Române din SUA și Canada, păstor Marius Gabriel Lucan

Congresul #108 al Asociației Bisericilor Române Baptiste din SUA și Canada, 
Chicago, 3-6 Septembrie 2021
Privind retrospectiv la acest eveniment istoric important, voi sumariza desfăşurarea lui în 7 cuvinte cheie, folosind acrostihul CHICAGO
Christocentric, ancorat în Cuvântul Domnului 
Hărăzit, în planul şi prin Harul Domnului
Iubit, prin implicarea jertfitoare a multora
Curajos, în ciuda coronavirusului
Armonios, prin Adunarea sfinților
Glorios, vestind Numele şi minunile Domnului
Organizat, cu osteneală şi iscusință
       Un eveniment CHRISTOCENTRIC! Creştinismul modern frământat şi otrăvit de secularizare şi post-modernism, pierde adesea din vedere esența Evangheliei, viața şi lucrarea Domnului Isus Christos! Congresul de la Chicago a fost în întregime axat pe Evanghelia Domnului Isus şi rolul urmaşilor Săi, al Bisericii - în lume, "miezul" Evangheliei fiind nu doar amintit, ci şi "servit" prin cântările Creştine de excepție şi Cuvântul predicat. 
Bisericile Creştine Baptiste, au subliniat mereu importanța predicării Domnului Isus, iar puterea Duhului promisă şi primită de la Tatăl, a fost dată cu scopul mărturiei şi mărturisirii Domnului Isus! - "ci voi veți primi o putere, când se va coborâ Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veți fi martori..!" Fapte 1:8
Din nefericire în unele Biserici accentul cade pe Lege nu pe Evanghelie, sau pe Porumbel în loc de Cruce, ca simbol al Creştinismului. 
Fratele păstor Eusebiu Rusu, a prezentat Evanghelia Domnului Isus într-un mod aparte, transferându-ne sufleteşte în vremea Domnului Isus, şi creionând impactul învățăturilor Domnului Isus în ascultătorii de atunci şi aplicațiile pentru noi astăzi. Fratele păstor John Bilti a prezentat importanța ucenicizării în lucrarea de extindere a Împărăției lui Dumnezeu.
       Un eveniment HĂRĂZIT de Dumnezeu în Harul Lui! Înainte ca noi să fi zburat spre Chicago, Dumnezeu ne-a înconjurat pe fiecare cu Harul Său. Gazda evenimentului, fratele păstor Adrian Neiconi, a subliniat foarte frumos, reacția credincioşilor Români Baptişti în mijlocul altor pandemii de la începutul secolului XIX, şi anume perseverența lor! Cred cu tărie că Dumnezeu în Suveranitatea Sa, a hărăzit sau planificat această întâlnire, oferindu-ne prin Harul Său resursele necesare pentru a o duce la îndeplinire! Mulțumim Doamne pentru protecția, călăuzirea şi binecuvântarea Ta peste toți cei prezenți!
       Un eveniment IUBIT de toți cei prezenți! Implicarea jertfitoare a organizatorilor şi a participanților a dovedit dragostea profundă şi pasiunea fiecăruia pentru acest congres. Unii au străbătut state sau chiar continente (fr. păstor Daniel Mariș) pentru a participa la această părtăşie, alții şi-au părăsit confortul căminului şi s-au implicat jertfitor în curățenie, pregătire de bucate alese şi prăjituri, repetiții corale şi instrumentale, etc, toate datorită bucuriei de a fi împreună - adunați pentru slava Domnului şi zidirea spirituală a Miresei Sale!
       Un eveniment CURAJOS în ciuda condițiilor de criză create de coronavirus Covid19. 
Trebuie să recunoaștem cu toții că în condițiile date, acest congres a reprezentat un act de credință. Expunerea fiecăruia într-un grup atât de mare, vaccinați sau nevaccinați, reprezintă un risc asumat de fiecare. Fără a brava în vre-un fel, observăm cu obiectivitate vulnerabilitatea asumată de fiecare cu responsabilitate înaintea Domnului. Fratele păstor Doru Aninoiu a subliniat într-un mod aparte acest aspect, vorbind despre cei "slobozi în mijlocul focului" şi accentuând astfel credința şi curajul celor credincioşi, chiar în fața cuptorului aprins!
       Un eveniment ARMONIOS prin adunarea sfinților! Evenimentul de la Chicago, a adunat credincioşi din toate punctele cardinale ale SUA, dar splendoarea întâlnirii, caracterul distinctiv şi distins, cred eu, a fost dat de modul în care credincioşii locali au colaborat şi s-au mobilizat ÎMPREUNĂ!! Am subliniat în mesajul propovăduit vineri seara, dorința Domnului Isus pentru unitatea credincioşilor Săi! El s-a rugat spunând: "Tată fă-i să fie una cum noi suntem una, pentru ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis". La Chicago s-a văzut această unitate a credincioșilor, după Voia Domnului, iar această unitate m-a impresionat profund şi mi-a înviorat inima! Am fost răsfățat să aud în direct armonia muzicală (vocală şi instrumentală) dar mai ales am fost încântat de armonia spirituală creată de Duhul Domnului! Am simțit cu adevărat ce plăcut şi ce dulce este să locuiască frații împreună, mai ales când toți avem privirile ațintite spre EL, spre Domnul Isus Christos, nu spre cei din jur.
Oraşul Chicago este cunoscut şi sub numele de: "The Windy City" sau "Oraşul vântos". În Fapte 2 pogorârea Duhului a fost descrisă ca "vâjâitul unui vânt puternic". Vă mărturisesc că I-am auzit, văzut şi simțit Prezența în unitatea copiiilor lui Dumnezeu de la Chicago!
       GLORIOS, glorificând Numele Domnului!
Fiecare cântare sau cuvânt rostit, a căutat gloria Domnului! Fratele Rector al Facultății de Teologie Baptistă din București, păstor al Bisericii "Golgota" din Bucureşti, Daniel Mariș, a dat slavă Domnului pentru împlinirea a 100 de ani de la înființarea primului seminar teologic Baptist în România, la Buteni jud Arad, iar fratele Viorel Iuga, preşedintele Cultului Baptist din România, a transmis un mesaj de încurajare prin spațiul virtual. Fratele păstor Valer Monafu a transmis un mesaj dinamic în limba Engleză, motivând tânăra generație.
Munca intensă a celor implicați s-a concretizat într-un timp frumos de părtăşie duhovnicească, în urma căruia fiecare a concluzionat doar: Glorie Domnului!
       ORGANIZAT! La capitolul organizare, la fel ca şi în alți ani în alte locații, gazdele noastre au dovedit inteligență, ingeniozitate dar şi eleganță. Dinaintea intrării în parcarea Bisericii gazdă până la sonorizarea de la picnicului de luni, ne-am bucurat de o organizare de excepție. Lucrările convenției s-au desfășurat într-un ambient plăcut iar poziția de preşedinte al Asociației a fost transferată prin vot unanim de la fratele păstor Ovidiu Rauca, fratelui păstor Sorin Sabou. 
Dumnezeu să binecuvinteze în continuare conducerea Asociației cu o viziune Biblică după Voia Domnului, raportată la nevoile credincioşilor! Amin
                -  Marius Gabriel Lucan -
Biserica Română Baptistă HARUL, Las Vegas
Cei care doresc să urmărească înregistrarea serviciilor divine, o pot face accesând linkul:
https://youtu.be/QSJMNYsY_9o